![]() |
فرم گزارش خطا |
در صورت تمایل برای پر کردن فرم بالا آن را تکمیل و به آدرس Gozaresh96@gmail.com ایمیل نمایید.
ایمنی بیمار چیست؟
ایمنی بیمار، شاخهای از مراقبتهای سلامت است که با شدت یافتن پیچیدگی مراقبتهای سلامت و افزایش آسیبهای وارده به بیمار در مراکز سلامت، ظهور کرد. وقتی در مورد ایمنی بیمار صحبت میکنیم، در واقع در مورد چگونگی محافظت بیمارستانها و سایر سازمانهای مراقبتهای سلامت از بیماران خود در برابر خطاها، صدمات، حوادث و عفونتها صحبت مینماییم. ایمنی بیمار، اصلیترین اولویت اکثر بیمارستانها در سرتاسر دنیا میباشد. در این بین، بیمارستانهایی که دارای یک رهبر قوی و یک تیم منسجمی که به خوبی با همدیگر همکاری میکنند، هستند، بهتر میتوانند ایمنی بیماران را تضمین نمایند. در غیر اینصورت، بیماران متحمل عواقب خطرناکی میشوند که بعضا منجر به مرگ میشود.
(حتما این دو ویدیو را در مورد ایمنی بیمار در بیمارستان و همچنین اهمیت ایمنی بیمار در بیمارستان را ببینید.)
- تعریف ایمنی بیمار:
ایمنی بیمار، به معنای رهایی از هرگونه صدمات تصادفی نشات گرفته از مراقبتهای سلامت، میباشد.
- تعریف ایمنی بیمار از نظر WHO:
به گفتهی سازمان جهانی بهداشت، ایمنی بیمار، عبارت است از عدم وجود آسیبهای قابل پیشگیری و همچنین کاهش خطر آسیبهای بیمورد مرتبط با مراقبتهای سلامت، به کمترین حد قابل قبول.
منظور از "کمترین حد قابل قبول"، میزان خطری است که بیمار باید در مقایسه با خطر ناشی از عدم درمان و یا استفاده از روشهای درمانی دیگر، متحمل شود و این "کمترین حد"، با توجه به دانش فعلی، منابع موجود و بستری که در قالب آن، مراقبتهای سلامت ارائه میشود، مشخص میگردد.
اهداف ایمنی بیمار
ایمنی بیمار، به دنبال پیشگیری و کاهش خطرات، خطاها و آسیبهایی است که در حین ارائهی خدمات سلامت، برای بیماران ایجاد میشود. اساس ایمنی بیمار، بهبود مداوم بر پایهی یادگیری از خطاها و وقایع ناگوار میباشد.
(داستان تجربهی موفق یک بیمارستان که توانست با صرف 10 دقیقه وقت در روز، باعث بهبود ایمنی بیمار شود را بخوانید.)
روز جهانی ایمنی بیمار
چرا روز جهانی ایمنی بیمار، شکل گرفت؟
در روند ارائهی مراقبتهای سلامت، هیچ کسی نباید آسیب ببیند. اما با این وجود، روزانه هزاران بیمار در سراسر جهان، حین دریافت خدمات سلامت، از آسیبهای قابل اجتناب رنج میبرند و یا در معرض این آسیبها قرار میگیرند. به همین دلیل، هفتاد و دومین مجمع جهانی بهداشت، قطعنامهی WHA 72.6 را با عنوان "اقدام جهانی در مورد ایمنی بیمار" (در ماه میسال 2019 میلادی)، تصویب کرد. با بهرسمیت شناختن "ایمنی بیمار" بهعنوان یک اولویت جهانی سلامت، تمام 194 کشور عضو WHO، تعیین روز جهانی ایمنی بیمار را تأیید کردند و 17 سپتامبر را به نام روز جهانی ایمنی بیمار، نامگذاری نمودند.
اهداف روز ایمنی بیمار
روز جهانی ایمنی بیمار، خواستار همبستگی جهانی و اقدام هماهنگ همهی کشورها و شرکای بین المللی برای بهبود ایمنی بیمار است. بعلاوه به بهانهی این روز، بیماران، خانوادهها، مراقبان سلامت، جوامع، کارکنان سلامت، رهبران مراقبتهای سلامت و سیاستگذاران، گرد هم میآیند تا تعهد خود را در مورد ایمنی بیمار، نشان دهند.
روز جهانی ایمنی بیمار 2019
موضوع اولین روز جهانی ایمنی بیمار در سال 2019، با هدف ایجاد یادبود این روز و برجسته کردن اهمیت اولویتبندی و رسیدگی به ایمنی بیمار در سطح جهانی، توسط همه ذینفعان بود. از سال 2020 و در سالهای آینده، هر ساله یک موضوع جدید، جهت ارتقا آگاهی و ترویج تغییرات مثبت در زمینههای اولویت ایمنی بیمار، انتخاب میشود.
روز جهانی ایمنی بیمار 2020
بیماری همه گیر کرونا، از چالشها و خطرات بزرگی که کارکنان سلامت در سراسر جهان با آن روبرو هستند، پردهبرداری کردهاست (مثل عفونتهای مرتبط با مراقبتهای سلامت، خشونت، اختلالات روانی و عاطفی، بیماری و حتی مرگ). علاوه بر این، کار کردن در محیطهای پراسترس باعث میشود که کارکنان سلامت، بیشتر در معرض خطاهایی قرار بگیرند که میتواند منجر به آسیب بیمار شود. در نتیجه، روز جهانی ایمنی بیمار، با تاکید بر موضوع "ایمنی کارکنان سلامت: لازمهی ایمنی بیمار"، نامگذاری شدهاست.
شعار ایمنی بیمار
شعار روز جهانی ایمنی بیمار در سال 2020 نیز اینگونه بوده است:
کارکنان سلامت ایمن، بیماران ایمن
چالشهای جهانی ایمنی بیمار
سازمان جهانی بهداشت، هر چند سال یکبار، یک چالش ایمنی بیمار را در بین تمام کشورها به راه میاندازد. این چالشها با اهداف خاصی برگزار میشوند که میتوانید در ادامه، سه چالش ایمنی بیمار که تا کنون به راه افتاده را مشاهده کنید:
♦ اولین چالش جهانی ایمنی بیمار سازمان جهانی بهداشت:
"Clean Care is Safe Care"
در مورد بهداشت دست در سال 2005
♦ دومین چالش جهانی ایمنی بیمار سازمان جهانی بهداشت:
"Safe Surgery Saves Lives"
در مورد جراحی ایمن در سال 2008
♦ سومین چالش جهانی ایمنی بیمار سازمان جهانی بهداشت:
"Medication Without Harm"
در مــورد ایمنی دارو در سـال 2015
ایمنی بیمار در اعتباربخشی
یکی از اهداف اصلی اعتباربخشی، ارتقا ایمنی بیماران است و در این راستا، سنجههای مختلفی در کتابچه استانداردهای ملی اعتباربخشی، به این مهم پرداخته که در آینده، آنها را بررسی خواهیم کرد. یکی از مواردی که در این سنجهها مورد تاکید قرار گرفته، بحث بهکارگیری دستورالعملهای ایمنی بیمار است.
دستورالعملهای ایمنی بیمار
معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در راستای پیشبرد اهداف خود در زمینهی ایمنی بیمار، مبادرت به تدوین و تنظیم راهنماها و دستورالعملهایی نموده که در حال حاضر، مبنای اجرا و ارزیابی استانداردهای الزامی برنامهی بیمارستانهای دوستدار ایمنی در اعتباربخشی ملی میباشد. این دستورالعملها شامل موارد زیر میباشند:
برای دانلود رایگان فایل PDF مربوط به عکسنوشتهی دستورالعملهای ایمنی بیمار،
روی نام هر یک از دستورالعملهای زیر، کلیک کنید...
-
دستورالعمل شناسایی صحیح بیمار
-
دستورالعمل پیشگیری از سقوط بیمار
-
دستورالعمل تزریقات ایمن
-
دستورالعمل جراحی ایمن
-
دستورالعمل اخذ رضایت آگاهانه از بیمار
-
دستورالعمل تضمین صحت دارویی
-
دستورالعمل داروهای با هشدار بالا
-
دستورالعمل داروهای با اسامی و اشکال مشابه
-
دستورالعمل داروهای حیاتبخش و ضروری
-
دستورالعمل پیشگیری از زخم فشاری
-
دستورالعمل پیشگیری از اتصالات نادرست کاتترها و لولهها
-
دستورالعمل برقراری ارتباطات در حین تحویل بیماران
-
دستورالعمل بازدیدهای مدیریتی ایمنی بیمار
-
و غیره
نه راه حل ایمنی بیمار چیست؟
سازمان جهانی بهداشت در تاریخ 2 می سال 2007 میلادی (واشنگتن / ژنو)، راه حلهای ایمنی بیمار را بهمنظور کمک به کاهش آسیبهای مربوط به مراقبتهای سلامت که میلیونها بیمار در سراسر جهان را تحت تأثیر قرار داده، ارائه کرد.
9 راه حل ایمنی بیمار، شامل موارد زیر میباشد:
- شناسايي صحیح بيمار
- توجه به داروهای با نام (تلفظ) و اشکال مشابه
- برقراری ارتباطات موثر کارکنان سلامت در زمان تحویل بیمار
- انجام پروسیجر صحیح در محل صحیح بدن بیمار
- کنترل محلولهای الکترولیتی با غلظت بالا
- تضمین صحت دارویی در مراحل انتقال خدمات مراقبتی
- اجتناب از اتصالات نادرست کاتترها و لولهها
- استفادهی یکباره از وسایل تزریقات
- بهبود بهداشت دست جهت جلوگیری از عفونتها
5 قدم برای بهبود ایمنی کارکنان سلامت [توصیههای WHO]
سازمان جهانی بهداشت، به همه کشورها پیشنهاد میکند که اقداماتی را برای افزایش ایمنی کارکنان سلامت خود انجام دهند
توصیههای WHO برای برنامهریزی کمپین روز جهانی ایمنی بیمار 2020
ایمنی بیمار، اصلیترین اولویت بیمارستانها
ایمنی بیمار، بهعنوان یک چالش جهانی مطرح است و تمامی بیمارستانها بر آن هستند تا با جلوگیری از خطاهای بیمارستانی، در راستای ارتقا ایمنی بیمار، گام بردارند.